Son zamanlarda drone teknolojisi hayatımızda daha fazla yer edinmeye başladı. Bugün neredeyse her 10 kişiden bir tanesi drone sahibi. Üstelik bu oran he geçen gün artmaya da devam ediyor. Drone’a olan ilgi tüm dünyada büyük bir ivme yakalamayı başardı. Özellikle son 5 yıl içerisinde artışın çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bir diğer Drone’un tarihinin aslında çok da eskilere dayanmadığını hemen fark ediyoruz. Drone geçtiğimiz son 10 – 15 yıl içerisinde piyasaya çıktı.

Drone nedir ne işe yarar gibi sorular da bu zamanlarda sorulmaya başlandı. Fakat bu kadar yeni bir teknolojinin bu kadar hızlı bir şekilde etkileşim alması uzmanları oldukça şaşırttı. Örneğin 3D yazıcı teknolojisi de Drone ile eş zamanlı olarak ortaya çıktı. Fakat 3d yazıcıların tarihçesi 90’lı yılların başlarına kadar dayanıyor. İnsanların bu teknolojiyi anlaması ve kullanmaya başlaması neredeyse 20 – 25 yıl arasında bir süre aldı. Fakat dronelar tahmin edilenden çok daha kısa sürede insanların ilgisini çekti.

Drone tanımı en genel tabir ile kodlama ile programlanan, uçabilen ve kontrol edilebilen bir robottur. İnsanların bu robotlara ilgisinin bu kadar fazla olmasının nedeni de yapılan araştırmalar ile ortaya çıktı. 21. Yüzyıl itibari ile insanlar artık teknoloji ile daha içli dışlı. Yeni çıkan teknolojiler insanlardan çok daha hızlı tepki alıyor. Yeni çıkan ürünlerde de tepki genellikle ilk başlarda olumlu oluyor. Çünkü insanlar teknolojinin her türlüsünü merak ediyor. Bu merak yüzünden de yeni çıkan ürünleri hemen deneyimlemek istiyor.

Drone Teknolojisi Nedir ve Drone Nasıl Yapılır?

Dronelar oldukça fonksiyonlu robotlardır. İnsanlar havada uçan dronelara aşikâr olsa da tünelde v edenizde giden türleri de bulunmaktadır. Bu türlerin her biri kullanıldığı alanda yeni imkanlar sunar. Dronelar hangi alanda kullanılırsa kullanılsın verilen emirleri hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Hızlı olması sadece mekanik anlamda değil. Örneğin havadan gidebilmesi aynı zamanda onun trafiğe ya da benzer bir şeye maruz kalmamasına sebep oluyor. Ya da insanlara havadan kuş bakışı görme imkânı tanıyor.

Drone teknolojisi sunum olarak okullarda son zamanlar yer edinmeye başladı. Ama hala uygulamalı olarak drone yapım eğitimi veren okul ve kurs sayısı oldukça az. Drone yapabilmek için insanların ekstra bir alanda eğitim almasına gerek yok aslında. İsteyen herkes evinde kendine has bir drone yapabilir. Yapılırken insanları en zorlayacak kısım ise drone kodlama dili ya da direkt olarak kodlama dilidir. Kimi insanlar bunu hazır olarak elde ederken kimi insanlar ise sıfırdan kendi kodlama dillerini yazabilir.

Bir diğer yandan ilk etapta drone yaparken metal ya da karbon fiber bir şase yapmaya gerek yok. Bu işle yeni uğraşan kişiler sert kartondan ya da basit plastiklerden ilk etapta kendi makinelerini yaparak uzmanlık kazanır. İlerleyen aşamalarda kamera gibi ya da metal şase gibi eklentiler ile dronelar güçlendirilmektedir. Bir diğer yandan hiç bunlarla uğraşmak istemeyen kişiler çok uygun fiyatlara basit dronelar alabilir. Droneların özellikleri arttıkça fiyatları da yükselmektedir. Drone teknolojisi gelecekte pek çok alanda kullanılacağı için şimdiden bu makineler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Droneların Ulaştırma Alanında Kullanımı

Dronelar ilk çıktığı günden günümüze kadar hep kargoculuk alanı ile iç içe değerlendiriliyordu. Kargo şirketlerinin yakın bir zamanda bu teknoloji sayesinde ürünleri robotlar ile teslim edeceği tahmin edilmekteydi. Bu tahminlerde de insanlar pek fazla yanılmadı. Dünyanın pek çok önde gelen kargo firması drone teknolojisi için büyük AR – Ge’ler kurarak alternatifler arıyor. Üstelik dronelar sadece siparişlerin kargolanması için kullanılmayacak. Aynı zamanda acil durumdaki hastalara ilaçların hızlı yetişmesi için de kullanılacak.

Savunma Sanayinde Dronelar

Askeri alanda dronelar kendine çok hızlı yer buldu. Pek çok ülke droneları askeri sistemlerine yerleştirmeye başladı bile. Ayrıca bunun verimini de kısa sürede aldı. Askeri alanda kullanılan aranlar pek çok anlamda kullanılmaya imkan sunuyor. İlk başlarda sadece görüş alabilmek için dronelar kullanıldı. Fakat ilerleyen süreçlerde savaş alanlarında da insanların yerine bu robotlar yer almaya başladı. Drone teknolojisinin Türkiye’de kullanımı da bu aladan büyük gelişmeler kaybetti. Bu alan ayrıca ülkelere de ekstra büyük bir ihracat kapısı açtı.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret ederek geleceğin önemli teknolojileri hakkında içerikler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de drone teknolojisi gibi teknolojiler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.