Yakın bir gelecekte 3 boyutlu yazıcılar kendisinden fazla söz ettirmeye başladı. Yakın bir geçmişte ortaya çıkan bu teknoloji kısa sürede büyük bir yükseliş yaşadı. Baktığımız zaman 3d yazıcılar ilk olarak 90’lı yılların başında ortaya çıktı. SLA printer olarak adlandırılan yazıcı modeli dünyada kullanılan ilk printer modeli olmayı başarmıştır. Amerika’da ortaya çıkan bu teknoloji ilk başlarda sadece zengin kesimlere hitap ediyordu. Oldukça lüks bir teknoloji olarak kullanılması aslında bu yazıcıların geç gelişmesine neden oldu.

Hatta bazı dönemlerde bu teknolojinin eyaletlerde yasaklanması da gelişim sürecini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda teknolojilerin en büyük gelişimlerini halkın her kesimine hitap ederken yakalamıştır. Çünkü 3d yazıcı nedir sorusu farklı kitleler tarafından soruldukça gelişmeye ve büyüme devam etmiştir. Bu durum yazıcılar için de gerçek olmuştur. Başta Amerika ve Çin olmak üzere bu teknoloji halka indiği zaman zirve dönemini yaşamıştır. 3d yazıcıların zenginlerden halka inme süreci yüzünden dünyada bu teknoloji 2000’li yıllardan sonra duyulmaya başlandı.

Bu sayede birbirinden farklı yazıcı modelleri ortaya çıktı. FDM, SLA ve metal baskı alan gibi printerlar gibi pek çok farklı modeller pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Ülkemizde de bu yazıcılar 2010’lu yıllardan sonra ortaya çıkmaya başladı. Ülkemizde bu yazıcıların yedek parçası üretimi geç olduğu için ülkemizde geç yayıldı. Fakat kısa sürede ülkemiz bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerini yakaladı. Hem ülkemizde hem de yurt dışında bu teknoloji ile alakalı çok önemli çalışmalar yapılmaya başlandı.

3 Boyutlu Yazıcılar İle Kıyafet ve Ayakkabı Baskıları

Printerlar ilk olarak sadece plastik baskılar alıyordu. Zaman içerisinde gelişimini arttıran bu makineler ile artık kıyafet ve ayakkabılar da basılıyor. Hatta 3d yazıcılar ile artık mağazalarda kişiye özel ayakkabı ve kıyafet baskıları da yakın zamanda alınacak. Bu teknolojiye öncü olan firmalar da dünyanın önde gelen firmaları. Nike ve Adidas gibi firmalar yakın zamanda bu makineler ile ayakkabı üretimi ile alakalı patentleri almaya başladı. Printer ile basılan kıyafetler de yavaş yavaş moda haftalarında görünüyor.

3D Yazıcıların İnşaatta Kullanımı

Genel olarak evlerde kullanılan yazıcılar 50cm x 50cm gibi ölçülerde oluyor. Hatta en yaygın ölçü ise 20cm x 20cm ölçülerinde kullanılıyor. Fakat girişimciler bu makineyi devasa boyutlara taşıyarak farklı işlere imza attı. Artık 3 boyutlu yazıcılar haznesine beton alarak ev basabilecek bir hale geldi. Üstelik bu makineler ile basılan evler pek çok açıdan da imkanlar sunuyor. 3d yazıcılar ile yapılan evler hem çok daha ucuza mal oluyor hem de çok kısa sürede yapılıyor. Yaklaşık olarak bu evler 1 – 2 gün arasında hazır hale geliyor.

Organ ve Doku Basımında 3D Yazıcılar

3 boyutlu printerların çalışma prensibi aslında çok basittir. Isınan ve akışkan kıvama gelen plastikler Nozzle adı verilen kısımdan akarak katmanlı bir baskı yapar. Zamanla plastik yerine zamanla farklı materyaller kullanıldı. İnsan deri ve dokusu da zamanla bu materyallere katıldı. Bu sayede de deri, doku, organ ve kemik baskısı alınmaya başlandı. Bu alanda da ülkemizde küresel anlamda ses getiren çalışmalar yapıldı. Hem şirket hem de üniversite düzeyinde bu alanda kullanılan 3 boyutlu yazıcılar dünyaya ihraç ediliyor. Bu işlemi yapan makinelere de Biyo yazıcı adı veriliyor.

Yedek Parça Üretiminde Printerlar

Büyük firmalar yedek parça üretimlerine her yıl milyonlara dolarlık yatırım yapmak zorunda. Çünkü servislere gelen ürünlerin hızlı bir şekilde parçası değişmesi gerekebilir. Yedek parçaların üretimi hızlı olsa da farklı ülkelerde hizmet veren büyük şirketlerin depolamaktan başka çare bulamıyordu. 3 boyutlu yazıcılar da bu anlamda bu şirketlerin en büyük hizmetçisi oluyor. Araba, beyaz eşya ve bu tarz tüm şirketler artık bu teknolojiye yöneliyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek 3 boyutlu yazıcılar nedir gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de 3d printerlar ile alakalı detaylı içerikler okuyabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de 3d printerlar gibi diğer teknolojiler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.